Ga naar de inhoud

OVER SCHOOL AT SEA

Met Schoot at Sea leer je elke dag. Van de lesstof, de expedities en het leven aan boord. Op de Tall Ships ondervinden ze hoe het is om samen te werken en als groep te opereren.

Bij de scheepsovername zijn ze kapitein, matroos of kok. En geven ze leiding, nemen verantwoordelijkheid en beslissen ze in het belang van de groep.


Het curriculum aan boord is samengesteld aan de hand van de bestemmingen en omgeving van het All Ship. We kiezen voor deze periode, van oktober tot april, omdat we dan het orkaanseizoen omzeilen. De wind en stroming sturen ons naar de Caraïben. En dat komt goed uit, want dit is een heel interessant gebied. Op een relatief klein oppervlak vind je hier ontzettend veel verschillende landen, volkeren en samenlevingen.

Tijdens de Sail Training leren deelnemers samenwerken, plannen en delegeren. Ze komen gaandeweg steeds meer te weten over navigatie, zeilen en de touwen. Ook de machinekamer onthult zijn geheimen en leer hen alles over de werking van de watermaker, generator en andere machines.

TENERIFE

De reis van 12.000 zeemijl begint in oktober 2022. We varen naar het zuidwesten en afhankelijk van weer en wind besluit de kapitein om in Frankrijk, Engeland of Spanje te stoppen.

De eerste officiële bestemming, na ongeveer 21 dagen zeilen, is Tenerife, één van de Canarische Eilanden. Daar nemen de leerlingen een week deel aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Een uitgelezen moment om die Spaanse lessen van de afgelopen weken meteen in de praktijk te brengen. Ook beklimmen we el Teide, de vulkaan die voor het ontstaan van het eiland heeft gezorgd

KAAPVERDIË

We varen verder naar het zuiden, West-Afrika.

Op São Vicente, één van de eilanden in de Cabo Verde archipel, kopen we vers fruit en verse groenten voor de grote oversteek over de Atlantische Oceaan.

Het is een klein eiland, maar bezit wel de grootste haven van het land. De haven van Mindelo werd vroeger namelijk veel gebruikt bij de handel van steenkolen. Tegenwoordig is Mindelo een leuk stadje met een boulevard, die uitzicht geeft op de haven. Opvallend is dat de sfeer er erg Europees is. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Verde van 774 meter hoog. 

DOMINICA

Half december, na het orkaanseizoen, zeilen we in een kleine drie weken de Atlantische Oceaan over en is onze volgende stop het schitterende Dominica.

Hier lopen we door de jungle en voeren biologisch onderzoek uit bij een uniek natuurfenomeen op het eiland: de Boiling Lakes. Op de terugweg kunnen we zwemmen in de warme watervallen. Onderweg kunnen we vers fruit van de bomen eten. Drie dagen zullen we doorbrengen met de lokale gemeenschap, de Rastafari.

Kerst 2022 zal ik in het regenwoud vieren.

CURAÇAO

Na wat eiland hoppen, waarbij we waarschijnlijk ook St. Vincent aandoen, gaan we naar Curacao.

Stukje Nederland in de Cariben compleet met Albert Heijn en alles. Hier vieren we oud en nieuw 2022/2023 een vijf uur later dan in Nederland.

Ik ben erg geïnteresseerd in de geschiedenis van dit bijzondere eiland.Op school heb ik een project gedaan over de slavenhuisjes op Caracao en ik hoop natuurlijk dat ik deze in het echt ga zien.

PANAMA

Vervolgens ga we nóg verder naar het westen. In Guna Yala, een autonome regio in het oosten van Panama, vind je het paradijs: witte stranden, blauw water, koraalriffen en palmbomen.   

Iets verder naar het westen wordt we in Panama aan land gezet en moet we zelf, in kleine groepjes, het land doorkruisen. Het schip wacht op ons aan de andere kant van het land bij Bocas del Toro

In Panama zal gelogeerd worden bij een inheemse stam; de Emberaindianen. Een cultuurshock voor de leerlingen en daardoor een verrijkende ervaring, in Panama bestuderen ze verder de fascinerende geschiedenis. Met het Panamakanaal en het moderne Panama City als leidraad.

CUBA

De volgende aanleghaven is Cuba, waarbij de jongeren aan den lijve ervaren hoe het is om in een communistische maatschappij te leven. De vakken maatschappijleer en economie krijgen hier een diepere laag.   

Voordat we in Cuba kunnen aanmeren hebben we een grote schoonmaak, de grootste van de hele reis. Ook dingen waar je tijdens het normale schoonmaken niet komt, wordt nu wel gedaan. Dit heeft naast het feit dat het fris is ook een andere reden, want als het schip niet extreem schoon is mag je het land niet in.

Op Cuba begint de 2e eigen reis. In totaal maak je met school at Sea twee eigen reizen, een in Panama en een in Cuba. Je wordt aan de ene kant van het eiland achtergelaten en moet zelf naar de andere kant zien te komen. Hier heb je een bepaalt budget voor. Er gaat per groepje 1 leiding mee maar die heeft geen inspraak op wat je doet. Hij of zij grijpt alleen in als het echt gevaarlijk wordt. Ik kan niet wachten!

BERMUDA

Na de eigen reis op Cuba gaan we naar Bermuda. Een groter contrast is bijna niet mogelijk. Van het ijsje van 7 cent op Cuba naar het ijsje van 7 euro op Bermuda. Dit belastingparadijs vormt ook het decor voor Economie & Maatschappij-modules.

Bermuda is een eiland midden in de Noord-Atlantische Oceaan. Het ligt 1000 kilometer uit de kust van de Verenigde Staten. Met een grootte van 53 km2 is het net iets kleiner dan Ameland (qua grootte de middelste van de Waddeneilanden). Op Ameland staan slechts 3.747 inwoners geregistreerd, op Bermuda staan anno 2020 71.000 mensen ingeschreven.

En dat is ook het bijzondere aan het eiland, want dit heeft alles te maken met het economische systeem op het eiland. Alhoewel er grote armoede op het eiland heerst, is het inkomen per inwoner (op papier!) enorm hoog ($69.900 in 2004 (Wikipedia)) door de belastingvoordelen voor ingeschrevenen. Je leert tijdens je verblijf op Bermuda dan ook van alles over het bijzondere economische systeem daar.

AZOREN

Na de stop in Bermuda begint de grote oversteek van de Atlantische oceaan. De eerste eilandgroep die we daarna tegenkomen zijn de Azoren. Een gebied met een rijke maritieme traditie.  

De Azoren zijn bekend vanwege het super mooie water en de fantastische stranden. De Azoren zijn ook de eerste eilandgroep die je tegenkomt na de laatste scheepsovername. Tijdens een scheepsovername nemen de kinderen aan boort de volledige controle van het schip over.

Ook maak je in de Azoren een kadetekening als bewijs dat je de oceaan over bent gestoken en weer terug bent in Europa. Hier beginnen de voorbereiden op de terugkomst. 

NEDERLAND

Na zes maanden zit het erop. je bent weer terug in Nederland.

Op de website van School at Sea staat: De jongens en meisjes die van de loopplank af komen hebben een unieke levenservaring achter de rug, waardoor ze sterker, slimmer en volwassener zijn geworden. Ze zijn klaar voor hun volgende reis. En die daarna. En die daarna.


MIJN FANTASTISCHE SPONSORS