Meteen naar de inhoud

OVER MIJ

Hoi! Ik ben Jonas van Polen, ik ben 16 jaar en zit in 5 VWO van het Pallas Athene College in Ede. Het is mijn grote droom om in 2022/2023 mee te gaan met School at Sea.

Een droom waar een prijskaartje aan hangt dat ik met sponsoring bij elkaar moet zien te krijgen. Om sponsors een beeld bij mij te geven heb ik deze uitgebreide pagina gemaakt. Het idee is dat ik als beloning voor de sponsoring drone films ga maken voor zakelijke sponsors, maar we kunnen natuurlijk ook kijken op welke andere manier ik iets kan betekenen.

Stel dat Lego mij wil sponsoren als ik uitlegfilmpjes voor Lego Mindstorms maak, dan zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen. Of misschien wil 999 Games me wel sponsoren als ik wat spellen voor hen test… Ik hoop dat ondernemers door die bril naar mijn hobbies willen kijken en laat het me gerust weten als ik iets voor jullie kan doen.

mijn hobbies

Nederlands kampioen Lego bouwen

LEGO BOUWEN

Bouwen met Lego is al zo’n 12 jaar mijn grootste hobby. Van de Duplo via ‘gewoon’ Lego naar Lego Technic waar ik nu vooral mee bouw.

In 2015 ben ik Nederlands Kampioen Lego bouwen geworden (zie filmpje) en won ik een reis voor vier personen naar Legoland in Billund. Dat was echt geweldig!

Ik ben niet iemand die iets bouwt en het vervolgens nooit meer aanraakt. Het leuke aan Lego is juist dat je er steeds weer iets anders mee kunt bouwen. De laatste jaren probeer ik zoveel mogelijk techniek in mijn bouwwerken te gebruiken. Zo bouw ik veel echt werkende pistolen (vind mijn moeder niet zo fijn 😉 maar ook puzzelboxen waarbij je via allerlei stappen een luikje kunt openen waar iets in zit. Dus blokjes draaien, geheime pinnetjes vinden om weer te gebruiken etc. Hoe meer tandwielen en overbrengingen hoe leuker. Ook vending machines vind ik leuk om te maken. Een mini snoepdispenser bijvoorbeeld. Die ik dan natuurlijk heeeeeeel veel moet testen met M&M’s of tictacs.

ROBOTS PROGRAMMEREN

De trein die ik had gewonnen (zie filmpje) heb ik verkocht en zo kon ik mijn eerste Lego Mindstorms robot kopen. Toen ging er een wereld voor me open.  

De robot bestaat uit een blok dat je kunt aansluiten op de computer waar je de robot op programmeert. Ben je klaar met programmeren dan koppel je ‘m los en kun je het programma uit laten voeren. Je kunt allerlei sensoren aan het blok koppelen zoals een kleurensensor, afstandssenor, gyrosensor ja zelfs een thermosensor. Ik heb gelezen dat ze daarmee op de universiteit proefopstellingen maken. Het is ook eigenlijk geen speelgoed meer.

Het eerste dat ik bouwde was een rubikscube-oplosser. De kubus husselen, in de robot leggen en hij lost ‘m vanzelf op. Daarna volgden een M&M kleursorteermachine, Skylander switch carousel, en heel veel robots.

Vanaf het moment dat ik mijn tweede Mindstorms set kocht bouwde ik ook veel battle robots. Met geheime functie op die van mij, zodat mijn tegenstander ineens af was…die functie had die andere robot natuurlijk niet 😉

ACTEREN EN PRESENTEREN

Vanaf mijn vierde ben ik begonnen met kleine rolletjes in commercials. Vooral die van Pickwick is heel veel uitgezonden en ik lust niet eens thee.

Omdat regisseurs merkten dat ik goed teksten en aanwijzingen kon onthouden werd ik via via teruggevraagd waardoor ik veel ervaring kon opdoen. Na een gastrol in een theaterstuk heb ik besloten om meer met deze hobby te gaan doen en ben ik naar Guus’ Theaterschool gegaan waar ik nu twee keer per week repeteer. Het leuke van acteren is dat je met een team toewerkt naar een mooi eindresultaat.

Naast acteren in commercials en series ben ik erachter gekomen dat ik presenteren ook erg leuk vind. Dat begon met een presentatie klusje voor Disney XD en later volgden opdrachten voor onder andere Jantje Beton en de Maartenskliniek. Teksten leren kost me niet veel moeite en dat komt handig van pas.

SCHAKEN MET OUDEREN

Begin 2020 toen Corona ervoor zorgde dat veel ouderen min of meer opgesloten zaten ben ik gaan schaken met ouderen. Elke dinsdagmiddag schaak ik nu met een man van bijna 90.

Op deze manier wil ik mijn (schaak 😉 ) steentje bijdragen op maatschappelijk vlak. Ik wist helemaal niets over verzorgingshuizen en door dit te doen zie ik wat daar speelt en het raakt me soms echt als ik zie hoe het leven daar is.

Het is voor mij een kleine moeite en het is altijd hartstikke gezellig en uitdagend, want ik win lang niet altijd. Inmiddels ben ik zo’n beetje het hoogtepunt van de week geworden voor mijn schaakmaatje en dat voelt goed.

DRONE VLIEGEN

Ik heb geen hekel aan buiten spelen, maar de meeste dingen die ik leuk vind om te doen, zijn binnen. Om me toch naar buiten te krijgen voor de broodnodige vitamine D hebben mijn ouders iets slims bedacht, drone vliegen.  

En dat vond ik een fantastisch idee. Techniek, filmen en in de buitenlucht. Na lang onderzoek hebben we gekozen voor de ‘DJI Mavic Air 2’ een kleine wendbare drone die fantastische opnames maakt.

We houden ons aan de regeltjes dus hebben we een droneopleiding gedaan waardoor ik gecertificeerd mag vliegen. Ik ben hard aan het oefenen zodat ik straks voor mijn sponsors de mooiste drone beelden kan maken. Ik hoop dat ik de drone ook mee mag nemen aan boord. Stel je voor beelden van de Thalassa helemaal alleen op de Atlantische Oceaan, lijkt me mega cool!

MOUNTAIN BIKEN

Mountainbiken is ook iets dat ik graag doe. ik ga dan ook vaak mountainbiken in het bos hier bij ons om de hoek. Dat doe ik het liefst samen met mijn vader.

Hoewel ik het leuk vind om in het bos te fietsen vind ik mountainbiken in de bergen echt fantastisch. Dat heb ik samen met mijn vader een paar keer gedaan. Een aantal keer in Duitsland en 1 keer in Noord-Italie. Dat was echt GEWELDIG! We gingen daar naartoe omdat ik net klaar was met de basisschool. Dat is nu al een hele tijd geleden.

We gingen dan met de skiliften naar boven, de mountainbikes werden achterop gehangen en dan naar beneden snuiven. Heerlijk!

BORDSPELLEN

Bordspellen doen is een van mijn favoriete bezigheden. Het gezellig samen bij elkaar zitten zorgt altijd voor een leuke sfeer.  

Het liefst speel ik de Kolonisten van Catan. Dat is een spel waarbij je door te handelen dorpen kunt bouwen en zo je kolonies steeds verder uitbreidt. Het leuke aan dit specifieke spel is dat je altijd iets kunt doen, ook als je niet aan de beurt bent. Een andere reden dat ik dit spel leuk vind is omdat het lekker lang duurt en je met verschillende strategieën kunt winnen waardoor het spelverloop steeds anders is.

Een nadeel aan dit spel is dat je het met minimaal 3 personen moet spelen. Mijn ouders vonden dit spel vroeger ook al geweldig maar ze konden het nooit spelen. Dus ze hebben het mij al geleerd toen ik 7 was. Ik won natuurlijk nooit, ik snapte het spel amper, maar zij konden wel spelen. Tegenwoordig spelen we vooral met uitbereidingen.

GUUS THEATERSCHOOL

Acteren is echt mijn ding, zeker als je het gezellig met een hele groep kan doen en iedere week samen kan toewerken naar een mooi eindresultaat.  

Vorig jaar repeteerde ik voor twee musicals. We waren bijna klaar met repeteren en nog bezig met de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten toen de Corona heisa begon. Inmiddels zijn we een jaar verder en we hebben helaas nog steeds niet kunnen optreden.

Een van de musicals die ik doe heet ‘De Rozenkoning’ en gaat over… nee, als je dat wilt weten moet je maar komen kijken. Met de andere groep doe ik de musical Thor, maar dan in een modern jasje. Iedere musical is nieuw want Guus (de regisseur) schrijft ze helemaal zelf net als de muziek. Hij is extreem getalenteerd! Als je meer wilt weten over Guus Theaterschool dan kun je hieronder op de link klikken om naar de site te gaan.

LEZEN

Iets anders wat ik graag doe is lezen. Het leuke daaraan vind ik dat je naar andere plekken of werelden reist, en dan op avontuur gaat (net zoals met school at Sea 😉

Het liefst lees ik fantasy boeken zoals Lord of the Rings, The Hobbit en de Sage van de oorlog van de grote scheuring. Mijn favoriete schrijvers zijn: Tolkien, Raymond e Feist en Terry Goodkind.

Vroeger was ik groot fan van de boeken van Roald Dahl en de boeken van Dummie de Mummie, geschreven door Tosca Menten. Ieder jaar kiest Tosca Menten 10 kinderen uit die een jaar lang haar ambassadeur mogen zijn en in 2017 was ik een van haar ambassadeurs. Een onvergetelijke ervaring en ik heb veel andere kinderen ook enthousiast gekregen voor haar boeken. Omdat mijn ouders niet zo’n fan zijn van schermpjes (iPhone/iPad etc.) luisteren wij in de auto altijd naar luisterboeken. Nu nog luisteren we met plezier naar Dummie de Mummie, ingesproken door Tosca zelf.

PIANO SPELEN

Piano spelen is een hobby die ik bij vlagen doe. Ik heb twee jaar pianoles gehad maar vind het eigenlijk veel leuker om zelf uit te puzzelen hoe een stuk gaat dat ik hoor.

Mijn voorkeur gaat uit naar filmmuziek. Mijn favoriete films zijn Pirates of the Caribbean en de hele serie Lord of the Rings. En laat daar nou de schitterendste muziek in voorkomen.

Momenteel ben ik hard aan het oefenen op het liedje van mijn favoriete serie, The Big Bang Theory (over 4 uber nerds) Het is een heel snel liedje en het leuke van pianospelen is dat als je iedere dag eventjes oefent het vanzelf gaat lukken.

mijn fantastische sponsors