Ga naar de inhoud

OVER SCHOOL AT SEA

Naast het schoolwerk en het leven aan boord hebben de leerlingen nog meer bronnen waar zij kennis uit kunnen putten. School at Sea heeft een uitgebreid programma met diverse expedities samengesteld. Tijdens de reis bezoeken de jongeren verschillende landen en na verloop van tijd krijgen ze steeds meer inbreng in de aard van de expedities.

In het begin bepaalt School at Sea hoe de expedities worden ingevuld, maar naar verloop van tijd krijgen de leerlingen steeds meer inspraak in hoe de expedities vorm krijgen. Dat klinkt heel erg vrij, maar het is juist een enorme stimulans. Want om van A naar B te komen moet er een plan gemaakt worden. En moeten de jongeren bedenken wat ze dan meenemen en met welk budget er gewerkt moet worden.

De docenten zijn uiteraard altijd aanwezig. De leerlingen bepalen het plan, maar de docenten overzien en sturen bij waar nodig. Ook dagen zij de jongeren uit om na te denken over waarom ze een bepaalde strategie kiezen. Voorts helpen de docenten om de strategieën en plannen van aanpak te evalueren, zodat de leerlingen leren van hun eigen ervaringen.

KENNIS MAKEN ANDERE CULTUREN

Ook maken ze uitgebreid kennis met andere culturen, bijvoorbeeld Saramaccaners in Suriname en Kuna in Panama die leven zoals ze dat al honderden jaren doen. Met beperkte middelen, geen elektriciteit en voor het grootste deel afhankelijk van de natuur. De leerlingen leven een week met ze samen. Een hele leerzame levenservaring die ze nooit meer vergeten.

In alle verschillende expedities die aan bod komen draait het om zelfstandig opereren, maar ook om samenwerken. Het draait om verantwoordelijkheid hebben en zorgen voor elkaar, maar ook om leiderschap durven tonen. En om jezelf leren kennen. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met tegenslag en wat je daarvan kunt leren.


MIJN FANTASTISCHE SPONSORS